Herbata Matcha
[Sobota, 01.09.12]
     


        Buddyjscy mnisi Zen nie wiedzą zbyt wiele o o budowie mięśni, ale wiedzą dużo o tym jak żyć długo i spokojnie. Jeden z ich sekretów: picie zielonej herbaty Matcha.
 
Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej odmiany zielonej herbaty, zdecydowanie straciłeś wiele! Rozpocznij herbacianą terapię i spróbuj tej wzmacniającej metabolizm, redukującej stres, wspierającej układ odpornościowy, obniżającej cholesterol i ryzyko wystąpienia nowotworu Herbaty Matcha!

Chociaż ludzie pili zieloną herbatę w Chinach już ponad tysiąc lat temu, stała się ona ważnym elementem kultury Japonii. Tam została nazwana Matcha. Mnisi buddyjscy Zen pili ją by mogli pozostać czujni i spokojni podczas długich godzin medytacji.

Japońskie liście herbaty rosną w cieniu, aby zwiększyć zawartość chlorofilu. Te bogate w chlorofil liście są następnie starannie dobierane, parzone, suszone i mielone na drobny zielony pył.

Historia i sposób uprawy herbaty są interesujące, ale najważniejsza dla entuzjastów zdrowia jest jej wysoka zawartość antyoksydantów. Jedna filiżanka zielonej herbaty Matcha ma w sobie tyle antyoksydantów co 10 filiżanek zwykłej herbaty! Bez wątpienia pod tym względem Matcha nie ma sobie równych w całym herbacianym świecie.

Doceń moc herbaty 

Herbata Matcha zawdzięcza swą moc temu, że całe liście są zanurzane w wodzie, herbata nie przesiąka przez żaden woreczek. Zamiast wyrzucać liście, możesz je jeść, wykorzystując przy tym wszystkie jej dobroczynne właściwości.

Zawartość antyoksydantów w herbacie Matcha;

6.2
razy więcej niż w jagodach Goji
7 trazy więcej niż w ciemnej czekoladzie
17 trazy więcej niż w dzikich jagodach
60.5 więcej niż w szpinaku

Liczby te wskazują na niezachwianą pozycję lidera w rankingu zawartości antyoksydantów. Matcha posiada aż 6,2 razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody Goji, 7 razy więcej niż ciemna czekolada, 17 razy więcej niż dzikie jagody i aż 60,5 razy więcej niż szpinak!
I to nie wszystko! Lista zalet zielonej herbaty Matcha jest o wiele dłuższa.

1. Zapobiega rakowi

Zielona herbata zawiera silne antyoksydanty zwane katechinami, które neutralizują liczbę niebezpiecznych wolnych rodników w organizmie. Najmocniejszą katechiną znalezioną w zielonej herbacie jest EGCG (epigallocatechin gallate), która jest uważana za naprawdę potężny czynnik anty-rakotwórczy.
W 2003 roku na uniewersytecie w Colorado badania potwierdziły, że jedna filiżanka zielonej herbaty Matcha zawiera 137 razy więcej przeciwutleniacza EGCG w porównaniu z filiżanką konwencjonalnej zielonej herbaty.

2. Spowalnia starzenie

Jednym z miejsc na świecie, gdzie ludzie żyją najdłużej, jest Okawina w Japonii. Długowieczność ludu Okawiny jest częściowo przypisywana regularnemu spożywaniu zielonej herbaty Matcha.
Matcha jest najpopularniejszą zieloną herbatą w Japonii, ale także szybko zdobywa coraz większą popularność na całym świecie, z powodu swojej zdolności do zwalczania stanów zapalnych, przeciwdziałania utleniaczom i starzeniu.

3. Profilaktyka chorób serca: Obniża poziom „złego” cholesterolu

W 2011 roku badania przeprowadzone w the American Journal of Clinical Nutrition wykazały, że podawanie zielonej herbaty lub wyciągu z niej, obniża poziom stężenia cholesterolu.


       

4. Pomaga w odchudzaniu
 
W 1999 roku badania przedstawione w the American Journal of Clinical Nutrition wykazały, że ekstrakt z zielonej herbaty, bogaty w katechiny, ma termogeniczne właściwości i sprzyja spalaniu tłuszczu, co dodatkowo wyjaśnić można też zawartością kofeiny w herbacie.
Stwierdzono, że spożywanie zielonej herbaty zwiększa termogenezę (tempo spalania kalorii przez organizm) z 8-10% do 35-43% dziennego wydatku energetycznego.
Inne badanie wykazało, że ćwiczenie tuż po wypiciu zielonej herbaty Matcha skutkuje ok 25% większym spalaniem tłuszczu podczas wysiłku.
Oba badanie sugerują, że zielona herbata Matcha może przyspieszyć zarówno tempo metabolizmu jak i spalania tłuszczu – czy to nie wystarczy?

5. Wspiera detoksykację

Matcha jest uprawiana w cieniu, dlatego jest bogatsza w chlorofil niż inne herbaty. Chlorofil jest pigmentem odpowiedzialnym za nadanie liściom ich zielonego koloru. Hulk byłby dumny!
Chlorofil rzekomo pomaga w detoksykacji organizmu, ale musi to jeszcze zostać udowodnione naukowo. Warto go jednek wymienić z powodu jego domniemanej zdolności do oczyszczania organizmu z toksyn, metali ciężkich, dioksyn i innych substancji szkodliwych.

6. Usprawnia myślenie

Zielona herbata Matcha zawiera do 5 razy więcej L-teaniny niż konwencjonalne zielone herbaty. L-teanina jest aminokwasem z właściwościami psychoaktywnymi, zdolnym do wywoływania aktywność fal alfa w mózgu.
Stres wywołuje w mózgu aktywność fal beta, co prowadzi do stanu pobudzenia. Aktywność fal alfa może złagodzić stres, pomóc się zrelaksować, a nawet obniżyć ciśnienie.
Choć Matcha zawiera trochę kofeiny, relaksujące właściwości L-teaniny równoważą jej „niepokojące” działanie kofeiny. Dlatego filiżanka zielonej herbaty Matcha sprzyja koncentracji i jasności umysłu bez wytwarzania jakiejkolwiek nerwowej energii zwykle związanej z kawą.

7. Struktura

Liście zielonej herbaty Matcha
 zawierają wysoki dużą ilość łatwo przyswajanego błonnika pokarmowego. Błonnik ten posiada zdolności do łagodzenia zaparć i stabilizacji poziomu cukru we krwi.
          

8. Dodaje energii


Spróbuj filiżankę zielonej herbaty Matcha, gdy tylko potrzebujesz dodatkowej energii. Herbata ta jest idealnym substytutem kawy, ponieważ zapewnia zastrzyk dodatkowej energii bez ryzyka bólu głowy, które są częste po wypiciu mocnej kawy.

Satysfakcja z herbatą Matcha 

Zielona herbata Matcha jest dostępna jako skoncentrowany proszek i można ją znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Polecamy organiczną Matcha, ponieważ jest produkowana bez nawozów sztucznych, herbicydów i pestycydów.
Nie należy sypać proszku do wrzącej wody, ponieważ będzie smakować „trawiasto”. Przed dodaniem herbaty odstaw zagotowaną wodę na 5 minut.
Nie zniechęcaj się od razu, może trochę zająć by przyzwyczaić się do smaku Matcha. Poddaj się mocy herbaty!