Wróć do listy
 

6 ZALET BIAŁKA W PROSZKU...

Uzupełnij dietę...

6 ZALET BIAŁKA W PROSZKU... Białko w proszku to dobre uzupełnienie diety. Jest przydatne, gdy ciężko dostarczyć odpowiednią ilość białka z tradycyjnych posiłków. Niektórzy są jego zagorzałymi zwolennikami i nie wyobrażają sobie dnia bez shake’a, inni zarzucają mu bardzo przetworzoną formę, a w konsekwencji, że jest niezdrowe. Rozważmy teraz zalety proszku proteinowego, które docenili nie tylko pakerzy, ale też ludzie chcący zachować sprawność i zdrowie.

Wygoda...Białko w proszku jest przede wszystkim wygodne w użyciu. Wystarczy wsypać miarkę do wody i wymieszać. To idealne rozwiązanie, gdy nie masz czasu na przygotowanie normalnego posiłku. Przy okazji nie zrujnujesz swojej diety.

Słodki smak...Miewasz zachcianki na coś słodkiego? Nie jesteś z tym sam, wielu ma. To problem na całym świecie. Stąd prowadzone są ciągłe poszukiwania zdrowej alternatywy, która zastąpi cukier i słodycze. Na szczęście proszki proteinowe są dostępne w wielu wariantach i któryś może Ci zasmakować. W dodatku nie zawierają cukru, więc z mniejszymi wyrzutami sumienia zaspokoisz chęć na słodkości.

Wysoka zawartość wapnia...Większość proszków proteinowych charakteryzuje wysoka zawartość wapnia. Wapń pozwala nie tylko na lepszą mineralizację kości, ale odpowiada za prawidłową pracę i skurcze mięśni. To bardzo ważne, tym bardziej, że często nie zdajemy sobie sprawy, ze spożywamy za mało produktów dostarczających ten pierwiastek. Jeśli zrezygnowałeś z nabiału lub masz nietolerancję laktozy, tym bardziej zastanów się nad dodatkowym źródłem wapnia.

Uniwersalność...Białko w proszku jest uniwersalne. Najprościej jest je zmieszać z wodą lub mlekiem i wypić gotowy shake. Można dodać miarkę protein do owocowo-warzywnego smoothie, gofrów, naleśników czy ciasta. Istnieje mnóstwo możliwości, by wykorzystać białko. Wystarczy użyć wyobraźni, lub (dla leniwych) poszukać przepisów. Nie ograniczaj się do koktajli białkowych!

Opłacalność...Białko w proszku wydaje się być drogim produktem. Musisz wydać sporą kwotę za jedno opakowanie. Ale jeśli przeliczysz to na ilość porcji i ile zapłaciłbyś za 1 miarkę, okaże się, że to dużo tańsze i wydajniejsze źródło białka niż piersi z kurczaka, kawałek wołowiny czy inne proteiny. W rzeczywistości możesz trochę zaoszczędzić.

Wsparcie układu immunologicznego...Na rynku jest dostępnych wiele różnych białek w proszku. Jeśli wybierzesz białko serwatkowe pomożesz swojemu układowi odpornościowemu. Ma to związek z immunoglobulinami. Przeciwciała zwalczają infekcje, dzięki czemu unikniesz przeziębienia lub grypy.

Wnioski; To Twój wybór, czy wprowadzisz białko w proszku do diety, czy nie. Obawy co do jego szkodliwości są raczej niesłuszne. Pamiętaj, że to suplement i może stanowić uzupełnienie diety, a nie podstawę każdego posiłku..