Wróć do listy
 

BATATY ZAPIEKANE Z MIGDAŁAMI I JAGODAMI GOJI

BATATY ZAPIEKANE Z MIGDAŁAMI I JAGODAMI GOJI  Słodkie ziemniaki w ostatnich latach zyskały znacznĄ popularność zwłaszcza w kuchni osób aktywnych fizycznie. Dostarczają łatwostrawnych węglowodanów, błonnika i beta karotenu – silnego przeciwutleniacza. Są doskonałe jako dodatek do głównych dań z mięsa czy ryb. W dzisiejszej wersji goszczą w naszej kuchni FitNOW jako zapiekanka z dodatkiem wartościowych migdałów i jagód goji. To doskonały zastrzyk z przeciwutleniaczy i witamin tak potrzebnych zwłaszcza w krótkie, chłodne dni.

 Czas przygotowania 50minut

Składniki na 5 porcji:
umyte i obrane słodkie ziemniaki 500g,
kwaśna śmietana ½ x szklanka,
sól czosnkowa ½ x łyżeczka,
prażone płatki migdałów ¼ x szklanka,
jagody goji ¼ x szklanka.

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
2. Bataty pokrój na kawałki i gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut.
3. Ugotowane ziemniaki zmiksuj z kwaśną śmietaną i solą.
4. Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp migdałami i jagodami, zapiekaj 25 minut.
5. Podawaj od razu.
6. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 237kcal
Białko: 6g
Tłuszcz: 9,4g
Węglowodany: 30,2g