Wróć do listy
 

BRUKSELKA OWINIĘTA BOCZKIEM

Czyli prosty sposób na niebanalną imprezową przekąskę

BRUKSELKA OWINIĘTA BOCZKIEM  Przed nami okres karnawału, co wiąże się z licznymi imprezami, również tymi organizowanymi w domowym zaciszu. Zastanawiasz się jakie przekąski podać aby zadowolić podniebienie swoich gości? Mamy dla Ciebie coś wyjątkowego, jednocześnie bardzo prostego w przygotowaniu i idealnego na tę okoliczność!

 Czas przygotowania: 35 minut

Składniki na 5 porcji:
brukselki umyte i pokrojone na połówki 10 całych sztuk,
syrop klonowy 1 x łyżka,
oliwa z oliwek 1 x łyżka,
chili pieprz cayenne 1 x szczypta,
sól ½ x łyżeczka,
boczek ok 150g.

Sposób przygotowania:
1. Brukselki przekrój na pół.
2. Wszystkie składniki z wyjątkiem boczku wymieszaj w miseczce.
3. Owiń brukselkę boczkiem i zabezpiecz wykałaczką.
4. Brukselki przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (200°C).
5. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 134,2kcal
Białko: 6g
Tłuszcz: 10,6g
Węglowodany: 3,5g