Wróć do listy
 

CIEMNA CZEKOLADA W ZDROWEJ DIECIE...

Ciesz się smakiem ciemnej czekolady...

CIEMNA CZEKOLADA W ZDROWEJ DIECIE... Ciemna czekolada jest pyszna, ale czy wiesz również, że jest bardzo zdrowa? Zazwyczaj doceniana przez koneserów jest jedną z najbardziej wartościowych czekolad. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych, a także potas, cynk, magnez i żelazo. Ciemna czekolada opóźnia procesy starzenia, dlatego coraz więcej kosmetyków powstaje na bazie kakaowca i masła kakaowego...  

Pamiętajmy jednak, że nie każda ciemna czekolada jest taka sama. Staraj się kupować jak najbardziej naturalną, zawierającą co najmniej 70% czystego kakao i zwracaj uwagę na ilość kalorii, cukru, olejów i wszystkich innych dodatkowych składników.

Fakty na temat ciemnej czekolady !!!
  • Jedzenie 30g ciemnej czekolady dwa, lub trzy razy w tygodniu wpływa pozytywnie na serce i ogólny stan zdrowia! Pomaga pośrednio obniżyć ciśnienie krwi, poprawia jej przepływ i działa przeciwzakrzepowo. Niektóre badania wskazują, że może również zapobiegać zmianom miażdżcowym.
  • Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E i PP i jest doskonałym źródłem energii.
  • Czekolada zawiera fenyloetyloaminę (PEA). To ta sama substancja, którą wytwarza twój mózg, gdy się zakochujesz. PEA zachęca mózg do uwalniania endorfin, które sprawiają, że czujesz się szczęśliwy.
  • Ciemna czekolada jest naturalnym środkiem pobudzającym, ponieważ zawiera kofeinę.
  • Flawonoidy w ciemnej czekoladzie zmniejszają odporność na insulinę i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi.
  • Ciemna czekolada zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się i niektórym nowotworom.
  • Ciemna czekolada zawiera teobrominę, która pomaga utwardzać szkliwo zębów.
  • W kosmetologii występuje jako dodatek do kremów, balsamów, peelingów, maseczek, pomadek. Kosmetyki te mają działanie silnie nawilżające i regenerujące. Doskonale się rozsmarowują i uelastyczniają skórę, a także ją rozjaśniają.