Wróć do listy
 

DIETETYCZNE TRIKI DZIĘKI KTÓRYM PRZESTANIESZ PODJADAĆ I WYTRWASZ NA REDUKCJI

DIETETYCZNE TRIKI DZIĘKI KTÓRYM PRZESTANIESZ PODJADAĆ I WYTRWASZ NA REDUKCJI  Jeśli kiedykolwiek byłeś „na diecie” to wiesz jak trudno jest oprzeć się pokusie zjedzenia przekąski, zwłaszcza jeśli wszyscy dookoła proponują Ci same pyszności. Połowa sukcesu to Twoja „głowa” i nastawienie do zmian. Druga sprawa to odpowiedni dobór pożywienia. Nie martw się! Nie jesteś z tym sam. Podpowiemy Ci jakie dietetyczne triki, pozwolą Ci dłużej odczuwać sytość i  nie ulegać pokusom.

 1. Zadbaj o optymalna podaż błonnika
Dlaczego spożycie błonnika dłużej utrzymuje sytość? W Twoim przewodzie pokarmowym błonnik pokarmowy łączy się z wodą, zwiększając swoją objętość. Przez co sygnał sytości szybciej do nas dociera. W efekcie nie mamy potrzeby podjadania między posiłkami. Błonnik pokarmowy znajdziesz w: brązowym ryżu, razowym makaronie, kaszach zwłaszcza (gryczanej, pęczak), owocach, warzywach, orzechach i pestkach.

2. Spożywaj dania zawierające dużo wody
Produkty zawierające dużo wody są niskokaloryczne a przy okazji zajmują „dużo miejsca” na talerzu. Produkty bogate w wodę to głównie warzywa i owoce oraz grzyby. Postaraj się aby połowę Twojego talerza stanowiły właśnie warzywa i owoce. Wodę uzupełniaj między posiłkami. Dzięki temu będziesz dobrze nawodniony i dostarczysz przy okazji wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin.
Pamiętaj jednak, aby ni pić w trakcie jedzenia posiłku. Płyny przyjęte razem z pożywieniem mogą nadmiernie rozciągać żołądek.

3. Pamiętaj o pełnowartościowym białku
Poza błonnikiem, który w ogóle nie jest trawiony w naszym przewodzie pokarmowym, warto jest postawić na pełnowartościowe białko. Produkty bogato-białkowe takie jak: ryby, jaja, mięso, sery są długo trawione i pozwalają nam czuć sytość przez dłuższy czas. Ponadto, przyspieszają przemianę materii i zwiększają termogenezę po-posiłkową (wydzielanie ciepła po posiłku).

4. Jedz regularnie minimum 4 posiłki w ciągu dnia
Zachowanie stałej liczby posiłków w ciągu dnia jest ważne, ale równie w istotne są odstępy pomiędzy nimi. Zadbaj, aby przerwy między posiłkami nie były dłuższe niż 6 godzin i krótsze niż 3 godziny. Takie działanie zabezpieczy Twój organizm przed spadkiem poziomu cukru we krwi, co często jest powodem zwiększonego apetytu na słodycze.

5. Nie jedz w pośpiechu i długo przeżuwaj pożywienie
Szybkie tempo życia sprawia, że często zjadamy posiłki w pośpiechu. Szybko połykając duże kęsy pożywienia utrudniamy jego trawienie i rozciągamy żołądek. Długie i spokojne przeżuwanie jedzenia powoduje szybkie wysyłanie sygnału sytości do mózgu,, dodatkowo sprawia że soki trawienne mają czas aby się wydzielić, w efekcie czego łatwo trawimy pokarm i czujemy się „lekko” po posiłku.