Wróć do listy
 

DOMOWA CHRUPIĄCA GRANOLA

DOMOWA CHRUPIĄCA GRANOLA  Czy wiesz jak proste jest przygotowanie domowej granoli? Koniecznie powinieneś to sprawdzić! Wybierz swoje ulubione suche składniki takie jak nasiona, ziarna, orzechy, pestki, suszone owoce, wymieszaj z olejem kokosowym i miodem, włóż do pieca i gotowe! Tak przygotowana granola będzie na Ciebie czekać w słoiczku przez cały tydzień! Naturalnie słodka, pełna wartościowych składników i idealna do jogurtu! Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Dodatek kaszy gryczanej i ryżu sprawia, że granola jest bardzo chrupiąca!

 Czas przygotowania: 45 minut.

Składniki na 10 porcji:
kasza gryczana 1/3 x szklanka,
nasiona chia 2 x łyżka,
nasiona siemienia lnianego ¼ x szklanka,
ryż preparowany 2 x szklanka,
suszona żurawina ½ x szklanka,
olej kokosowy 3 x łyżka,
miód 5 x łyżka,
drobno posikane daktyle 3 x sztuka.

Dodatki na 1 porcję:
jogurt grecki 150g.

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki.
2. W rondelku rozpuścić olej kokosowy z miodem i pokrojonymi daktylami.
3. Syrop z miodu połączyć z suchymi składnikami i wymieszać.
4. Piekarnik rozgrzać do 170°C.
5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysypać równomiernie mieszankę składników i piec około 30 minut.
6. Porcję granoli spożywać z jogurtem, a resztę przesypać do słoiczka.
7. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji granoli (bez jogurtu):
Energia: 189kcal
Białko: 3,1g
Tłuszcz: 7g
Węglowodany: 29g