Wróć do listy
 

KAWA? HERBATA? A MOŻE MATCHA?

8 cudownych właściwości zielonej herbaty Matcha...

KAWA? HERBATA? A MOŻE MATCHA? Buddyjscy mnisi Zen nie wiedzą zbyt wiele o budowie mięśni, ale wiedzą dużo o tym jak żyć długo i spokojnie. Jeden z ich sekretów to regularne picie zielonej herbaty Matcha.

Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej odmiany zielonej herbaty, zdecydowanie wiele straciłeś! Rozpocznij herbacianą terapię i spróbuj tej wzmacniającej metabolizm, redukującej stres, wspierającej układ odpornościowy, obniżającej cholesterol i ryzyko wystąpienia nowotworu niezwykłej Herbaty Matcha!
Chociaż ludzie pili zieloną herbatę w Chinach ponad tysiąc lat temu, stała się ona ważnym elementem kultury Japonii. To tam została nazwana Matcha. Mnisi buddyjscy Zen pili ją, by być czujni i spokojni podczas długich godzin medytacji.
Japońskie liście herbaty rosną w cieniu, aby zwiększyć zawartość chlorofilu. Historia i sposób uprawy herbaty są interesujące, ale najważniejsza dla entuzjastów zdrowia jest jej wysoka zawartość antyoksydantów. Jedna filiżanka zielonej herbaty Matcha ma w sobie tyle antyoksydantów co 10 filiżanek zwykłej herbaty! Bez wątpienia pod tym względem Matcha nie ma sobie równych w całym herbacianym świecie.

Doceń moc herbaty...Herbata Matcha zawdzięcza moc sposobie przygotowania. Całe liście są zanurzane w wodzie, dlatego herbata nie przesiąka przez żaden woreczek. Zamiast wyrzucać liście, możesz je jeść, wykorzystując przy tym wszystkie ich dobroczynne właściwości.

Zawartość antyoksydantów w herbacie Matcha:
  • 6.2 x więcej niż w jagodach Goji
  • 7 x więcej niż w ciemnej czekoladzie
  • 17 x więcej niż w dzikich jagodach
  • 60.5 x więcej niż w szpinaku
Liczby te wskazują na niezachwianą pozycję lidera w rankingu zawartości antyoksydantów. Matcha posiada, aż 6,2 razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody Goji, 7 razy więcej niż ciemna czekolada, 17 razy więcej niż dzikie jagody i aż 60,5 razy więcej niż szpinak!