Wróć do listy
 

LODY Z … KALAFIORA

LODY Z … KALAFIORA Czy można jeść lody na redukcji? Można, a nawet trzeba! Lody z kalafiora to pomył na niskokaloryczne orzeźwienie w upalny dzień oraz sposób na przemycenie warzyw w codziennym menu.

Prezentujemy Wam dzisiaj dwie opcje lodów kalafiorowych. Jedną z dodatkiem owoców, a drugą bez dodatków owocowych z niską ilością węglowodanów. Obie pyszne, lekkie i smaczne! I co ważne–kalafior w lodach jest praktycznie niewyczuwalny smakowo!
Wypróbuj koniecznie!

Składniki na 2 porcje lodów (bez owoców)

mrożone różyczki kalafiora 5 x sztuka,
odżywka białkowa (KONCENTRAT BIAŁKA SERWATKOWEGO) o smaku czekoladowym 30g,
kakao naturalne 1 x płaska łyżka,
woda 2 x łyżka,
masło orzechowe (bez soli i oleju palmowego) 1 x łyżka,
cynamon 1 x płaska łyżeczka,


Wartość odżywcza porcji lodów bez owoców:

Energia: 141kcal
Białko: 16g
Tłuszcz: 5,5g
Węglowodany: 6,5g


Wersja z owocami
dodatki owocowe:
banan 1 x sztuka,
maliny 100g,
ksylitol 1 x łyżeczka.


Wartość odżywcza w 1 porcji 

Energia: 215kcal
Białko: 18g
Tłuszcz: 6,5g
Węglowodany: 25g


Sposób przygotowania

1. Mrożonego kalafiora wyjąć z zamrażalnika i odstawić na bok na 10 minut.
2. Do dużej miski przełożyć: kalafiora, odżywkę, kakao, wodę i cynamon.
3. Całość miksować dodając stopniowo masło orzechowe, ksylitol i opcjonalnie owoce.
4. Lody spożywać od razu lub przełożyć do plastikowego pojemnika i szczelnie zamknięte przechowywać w zamrażalniku.
5. Smacznego!