Wróć do listy
 

ŁOSOŚ Z PAPRYKOWYM PESTO...

Świetne źródło białka...

ŁOSOŚ Z PAPRYKOWYM PESTO... Grillowanie ryb to jedna z najzdrowszych i najszybszych metod przygotowywania. Więc nie wahaj się i wrzucaj rybę na domowy, elektryczny ruszt!

Źródło białkaŁosoś dobrej jakości to cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3. To także porcja pełnowartościowego białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania i regeneracji mięśni. By organizm mógł się regenerować po treningach potrzebuje odpowiednio dużej ilości aminokwasów. Nie musisz stawiać wyłącznie na odżywki białkowe, bo zdecydowanie smaczniejszy jest kawałek ryby.

Dodatek pełen mocySam łosoś jest smaczny, ale dodając do niego domowe pesto z papryki otrzymasz nie tylko pyszny posiłek, ale poprawisz swoje zdrowie. Papryka zawiera dużo soli mineralnych, a do najliczniejszych zaliczają się potas i wapń. Pierwszy pierwiastek jest niezbędny do prawidłowej pracy serca, utrzymania tętna na stabilnym poziomie i niskiego ciśnienia. Zalecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie, ale każdy aktywny powinien zadbać o odpowiednią dawkę potasu. Pomoże to uniknąć bolesnych kurczów. Papryka zawiera też substancje fitoaktywne poprawiające pracę układu odpornościowego dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Idealnie nadają się jako wsparcie w okresie jesiennych przeziębień.

Duża zawartość witaminy C niestety pod wpływem temperatury mocno maleje (a w surowej jest jej ponad 4 razy więcej niż w cytrynie). Ale papryka na ciepło ma inne właściwości. Przede wszystkim poprawia trawienie. Stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom, zaparciom, i zalecana jest osobom z leniwymi jelitami. Jeśli ktoś się źle czuje po skórce spokojnie może wypróbować pesto, bo do jego przygotowania należy dokładnie obrać paprykę.