Wróć do listy
 

NIEBANALNE ŚNIADANIE - TOSTY Z PASTĄ Z HUMMUSU I MASŁA ORZECHOWEGO

NIEBANALNE ŚNIADANIE - TOSTY Z PASTĄ Z HUMMUSU I MASŁA ORZECHOWEGO  To jak zaczynasz dzień ma znaczenie! Nie opuszczaj śniadań i staraj się, aby było ono nie tylko wartościowe ale także pyszne! Dzisiaj coś dla fanów masła orzechowego. Klasyczny hummus z ciecierzycy, połączyliśmy z masłem orzechowym. Tak przygotowana pasta na ciepłej grzance z dodatkiem owocu granatu to śniadanie na miarę dobrej restauracji, które możesz w prosty sposób przygotować w zaciszu swojej kuchni.

 Czas przygotowania: ok. 20 minut

Składniki na 10 porcji pasty:
ciecierzyca z puszki (odsączona i opłukana) 400g,
czosnek 1 x mały ząbek,
masło orzechowe (bez oleju palmowego i soli) 3 x łyżka,
sól 1 x szczypta,
kmin rzymski 1 x szczypta,
pieprz 1 x szczypta,
jogurt naturalny 1 x łyżka,
oliwa z oliwek 2 x łyżka,
sok z cytryny 1 x łyżka.

Dodatki na 1 porcję:
pieczywo 80g (ok 2 x kromka),
owoc granatu 2 x łyżka.

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na pastę umieść w blenderze i zmiksuj na gładką pastę.
2. Gdyby pasta była za gęsta dodaj odrobinę wody.
3. Pieczywo opiecz w tosterze i posmaruj pastą. Na wierzchu ułóż owoce granatu.
4. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza porcji pasty z dodatkami:
Energia: 252kcal
Białko: 10g
Tłuszcz: 9g
Węglowodany: 41,8g