Wróć do listy
 

ORIENTALNA PIERŚ Z KACZKI

ORIENTALNA PIERŚ Z KACZKI  Znudziły Ci się już posiłki w stylu „ ryż z  kurczakiem i brokułami”, lub po prostu szukasz urozmaicenia w codziennym menu? Proszę bardzo! Orientalna kaczka, marynowana w sosie sojowym i imbirze z dodatkiem grzybów shiitake, to pomysł na Twój lunch lub kolację!

Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania

Składniki na 2 porcje:

Pierś z kaczki 300g,
Grzybów shiitake 100g,
Sezam 2 x łyżka,
Posiekany por 200g,
Olej rzepakowy 1 x łyżka,
Białe wino wytrawne ½ x filiżanka,


Marynata do mięsa:

Sos sojowy 4 x łyżka,
Oliwa z oliwek 2 x łyżka,
Cukier 1 x łyżeczka,
Czosnek przeciśnięty przez praskę 1 x ząbek,
Korzeń imbiru ( starty na tarce ) 1 x łyżeczka,

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć.
2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać dokładnie ze sobą.
3. Mięso dokładnie natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
4. Przed smażeniem naciąć piersi z kaczki (od strony skóry),
5. W głębokiej patelni teflonowej rozgrzać olej.
6. Na rozgrzanym oleju smażyć piersi z kaczki (około 10 minut z każdej strony).
7. Mięso położyć na talerzu aby odpoczęło.
8. Na tej samej patelni podsmażyć posiekanego pora.
9. Dodać wino i chwilę dusić aby odparować nadmiar płynu.
10. Do pora dodać grzyby i dusić. Doprawić pieprzem.
11. Kaczkę podawać z sosem z grzybów i pora, posypaną z wierzchu sezamem.
12. SMACZNEGO!

Wskazówki:

Do orientalnej kaczki pasują dodatki w postaci ryżu jaśminowego lub kaszy z ulubionymi warzywami.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 443kcal,
Białko: 32g,
Tłuszcz:27g,
Węglowodany:17g,