Wróć do listy
 

ORZEŹWIAJĄCE ARBUZOWE GAZPACHO

ORZEŹWIAJĄCE ARBUZOWE GAZPACHO  W upalne dni raczej niechętnie sięgamy po zupy. Jednak warto pamiętać, że kremy z warzyw smakują wspaniale również na zimno. Przykładem takiej zupy jest Gazpacho – czyli hiszpańska zupa z warzyw, oliwy i innych dodatków (np. jajek, oliwek, pieczywa) podana na zimno. Jest doskonałym pomysłem na letni lunch! Ochłodzi i nawodni Twój organizm oraz dostarczy Ci niezbędnych witamin, składników mineralnych i elektrolitów! Jeżeli chcesz spożyć Gazpacho jako jeden z głównych posiłków dodaj do niego ugotowane jajko lub podsmażoną szynkę długo–dojrzewającą!



Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia.

Składniki na 4 porcje:

oliwa z oliwek 3 x łyżka,
sól morska, świeżo mielony pieprz,
pieczywo (ciabata) 200g,
pomidory z puszki 500g,
ogórek świeży (obrany) 1 x sztuka,
arbuz (oczyszczony z pestek) 500g,
czosnek 2 x ząbek,
świeża, posiekana bazylia 3 x łyżka,
ocet winny 2 x łyżka,
sok z 1 limonki.



Sposób przygotowania:

1. Wszystkie stałe składniki rozdrobnić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera (z wyjątkiem ciabaty).
2. Dodać oliwę, ocet i sok z limonki, a następnie zmiksować na gładką masę.
3. Zupę przełożyć do miseczek i schłodzić.
4. Podawać ze świeżą bazylią i opieczoną ciabatą.
5. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 288kcal

Białko: 6,5g
Tłuszcz: 12,5g
Węglowodany: 40g

Dodatkowe wskazówki: Jeśli nie masz czasu aby schłodzić Gazpacho, dodaj do niego kostki lodu podczas miksowania.