Wróć do listy
 

OWSIANY OMLET Z MASŁEM ORZECHOWYM

OWSIANY OMLET Z MASŁEM ORZECHOWYM  Co by tu zjeść na śniadanie? Owsianka czy omlet? A może omlet na słodko z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i migdałami. Energetyczny zastrzyk który sprawi że starczy Ci sił na wszystko!

czas przygotowania: 15 minut, 

Składniki na 2 porcje:
jajka 4 x sztuka,
płatki owsiane górskie 4 x łyżka,
masło orzechowe 2 x łyżka,
miód 1 x płaska łyżka,
banan 1 x sztuka,
migdały płatki 1 x łyżka.

Sposób przygotowania:
1. Płatki zalać odrobiną gorącej wody aby zmiękły.
2. Żółtka oddzielić od białek.
3. Białka ubić na piane, a żółtka wymieszać z miodem.
4. Masę z żółtek zmiksuj z płatkami owsianymi.
5. Masę z żółtkami połączyć z białkami.
6. Patelnie posmarować olejem, rozgrzać i usmażyć omlet z obu stron.
7. Omlet posmarować masłem orzechowym i położyć na nim kawałki banana oraz posypać prażonymi płatkami migdałów.
8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 359kcal
Białko: 20g
Tłuszcz: 23g
Węglowodany: 17,5g