Wróć do listy
 

PROTEINOWE LODY JAGODOWE...

Zdecyduj co wolisz - gelato czy semifreddo?

PROTEINOWE LODY JAGODOWE... Marzysz o porcji lodów w gorący dzień? Śmiało możesz sobie na nie pozwolić, jeśli przygotujesz je samodzielnie... Poniższy deser jest dziecinnie prosty do zrobienia. Wcale nie musisz mieć maszyny do lodów, wystarczy blender lub robot kuchenny...


Jeśli chcesz uzyskać bardziej puszystą konsystencję, dodaj poczas miksowania gumę ksantanową i po 1h mrożenia zacznij mieszać masę, najlepiej co 30 minut. Wystarczy, że wyciągniesz pojemnik z zamrażarki, weźmiesz drewnianą łyżkę, trzepaczkę lub szpatułkę silikonową, szybko spulchnisz lody i dalej będziesz je schładzać. Wszystko należy powtórzyć minimum 4 razy. Wytrwali smakosze mogą się pokusić na dłuższe mrożenie i mieszanie masy mikserem. A bardziej niecierpliwi już po 2h samego mrożenia mogą zjeść lody przypominające bardziej semifreddo.

Składniki:
  • 100g serka wiejskiego
  • ½ zamrożonego banana
  • 1/3 szklanki zamrożonych jagód
  • 2-3 łyżki mleka
  • ¼ łyżeczki ekstarktu z wanili (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
  • Wymieszaj owoce na jednolitą, gładką masę za pomocą blendera lub robota kuchennego.
  • Dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż uzyskasz aksamitna konsystencję..
  • Włóż do zamrażarki na 2-3 godziny (możesz mieszać co 30 minut).
  • Podawaj z dodatkami, np. podgrzanym masłem orzechowym, prażonymi wiórkami kokosowymi, czy owocami.
Wartości odżywcze:
Wartość kaloryczna: 187,8 kcal
Białka: 14 g
Tłuszcze: 5,1 g
Węglowodany: 23,7 g

Uwagi:
By uzyskać słodszy smak możesz dodać słodzików, ksylitolu lub cukru. Dodając naturalną gumę ksantanową uzyskasz gęstszą konsystencję, a lody stana się bardziej sycące.