Wróć do listy
 

QUINOA Z MANGO I BORÓWKAMI...

Pyszne śniadanie lub przekąska po treningu...

QUINOA Z MANGO I BORÓWKAMI... Chłód i mrok witający nas co ranek może skutecznie zniechęcić wiele osób do aktywnego spędzania czasu. Na szczęście dobrze skomponowane śniadanie będzie nie tylko smacznym rozpoczęciem dnia, ale pomoże uporać się z sezonową depresją. Jakiś czas temu pisaliśmy o SAD (sezonowym zaburzeniu nastroju) i 6 produktach pomagających zwalczyć depresję. Quinoa z mango zawiera niektóre z tych cennych składników, a w dodatku można ją zjeść i na ciepło i na zimno...



Quinoa...Złoto Inków to nie tylko węglowodany. W każdym ziarenku znajduje się porcja selenu, który zmniejsza objawy depresji. Poza tym, komosa ryżowa w większości składa się z węglowodanów złożonych, a jej indeks glikemiczny wynosi IG = 35. Między innymi dlatego stopniowo będzie uwalniać cukier, co nie spowoduje dużego wzrostu, a następnie spadku insuliny we krwi. Niektórzy łączą duże wahania poziomu glukozy i insuliny we krwi z huśtawką nastrojów. A od wieków wiadomo, że kto głodny, ten zły...

Borówki...Sezon na jagody i borówki już dawno minął, ale warto po nie sięgać przez okrągły rok. Dobrym rozwiązaniem jest używanie mrożonych owoców, które niewiele tracą ze swoich właściwości podczas głebokiego chłodzenia. Borówki należą do czołówki owców bogatych w antyoksydanty. Dzięki zawartości wielu ważnych związków mogą nie tylko zapobiegać chorobom i starzeniu się organizmu, ale wpływają również na prawidłową pracę mózgu i utrzymanie dobrego nastroju.

Mango...O właściwościach mango wiadomo coraz więcej. Pomagają zwalczać niektóre nowotwory, zapobiegają przerzutom, poprawiają insulinowrażliwość, wspomagają walkę z cukrzycą. Poza tym są źródłem witaminy A i beta-karotenu. To silne antyoksydanty potrzebne do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Poza tym zapobiegają powstawaniu uszkodzeń w mózgu wywołanych przez wolne rodniki. Mango sprawi, że będziecie nie tylko zdrowsi, ale i weselsi.

Mięta...Świeża mięta zawdzięcza swój smak olejkowi miętowemu. Powszechnie wykorzystywany jest do produkcji wielu leków, kosmetyków czy gum do żucia. Działa przeciwzapalnie, antywirusowo i przeciwbakteryjnie, zmniejsza bóle, a jego rozluźniające i rozkurczowe właściwości uśmierzają migrenę. Świeża mięta nadaje potrawom oryginalny smak i działa relaksująco. W przeciwieństwie do uspokajającej melisy, mięta nie usypia. Dlatego warto ją dodać do śniadania.