Wróć do listy
 

SAŁATAKA Z PIECZONYM BATATEM I AWOKADO

SAŁATAKA Z PIECZONYM BATATEM I AWOKADO  Jesienią, przygotowując i planując posiłki, powinniśmy bardziej niż zwykle zwracać uwagę, by były one „napakowane” składnikami odżywczymi. Posiłki zjadane przez Ciebie w ciągu dnia mają nie tylko dodać Ci energii ale również wspomagać układ odpornościowy, który o tej porze roku ma znacznie więcej pracy. Dzisiejsza propozycja lunchu lub kolacji to prosta ale bardzo wartościowa sałatka której większość komponentów możesz przygotować wcześniej (np. wieczorem), co oszczędzi Twój czas.

 Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na 3 porcję:
słodki ziemniak 1 x duża sztuka,
czerwona cebula pokrojona w piórka ¼ x sztuka,
kukurydza konserwowa ½ x szklanka,
ugotowana ciecierzyca (lub ciecierzyca z puszki) ½ x szklanka,
mix sałat 2 x garść,
awokado 1 x duża sztuka,
pomidory pokrojone w kostkę 1 x szklanka,
oliwa z oliwek 1 x łyżka,
ostra papryka w proszku ½ x łyżeczka,
jajko ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki 3 x sztuka.

Dressing na bazie awokado:
awokado 1 x sztuka,
jogurt grecki 1 x szklanka,
posiekany szczypiorek 1 x łyżka,
sok z cytryny 1 x łyżka,
pieprz, sól.

Sposób przygotowania:
1. Bataty obrać i pokroić w słupki, skropić oliwą i posypać ostrą paprykę.
2. Bataty wysypać na blachę do pieczenia i piec w 200°C przez 15 minut (termo–obieg lub tryb góra/dół),
3. W międzyczasie przygotować dressing.
4. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zblendować.
5. W dużej misce wymieszać delikatnie wszystkie składniki sałatki.
6. Na talerzu ułożyć pieczone bataty, pozostałe wymieszane składniki i polać sosem z awokado.
7. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 513kcal
Białko: 13g
Tłuszcz: 34g
Węglowodany: 40g