Wróć do listy
 

SAŁATKA GLADIATORA...

Toskańska sałatka z farro...

SAŁATKA GLADIATORA... Florencja, Piza, Siena... to perełki architektoniczne Toskanii. Oprócz pięknych miast, ta prowincja oferuje niesamowitą kuchnię. Chociażby poniższą sałatkę, którą ze smakiem zjadłby każdy gladiator...

W antycznych czasach gladiatorzy i sportowcy olimpijscy byli karmieni farro. Ogólnie mówiąc była to kasza orkiszowa, którą do dziś Włosi dzielą na kilka gatunków. Od kilku lat orkisz przeżywa swoisty renesans. Dokładnie przebadano ziarna i udowodniono, że związki w nich zwarte poprawiają odporność i funkcjonowanie narządów, zalecany jest po zawale i w problemach z przemianą materii. Dlaczego jest taki niezwykły? Skład orkiszu to 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% minerałów.

Dlaczego farro?Kasza orkiszowa dostarcza wielu witamin i minerałów. Witaminy z grupy B wspomogą pracę układu nerwowego i poprawią koncentrację. Zawarty w niej błonnik poprawi pracę układu pokarmowego, bez problemu poradzi sobie z zaparciami. Włókno pokarmowe ma też swój udział w obniżeniu cholesterolu i trójglicerydów. Jeśli regularnie trenujecie i stosujecie odpowiednią dietę, a Wasz cholesterol dalej utrzymuje się na niebezpiecznie wysokim poziomie, warto wypróbować orkisz. W tym praziarnie znajduje się wiele minerałów, które kontrolują procesy zachodzące w organiźmie. A jakby tego było mało, dostarcza substancji, które zapobiegają powstawaniu kamieni w woreczku żółciowym i usprawniają procesy trawienne.

Dlaczego ogórek?Ogórek nie może się pochwalić długą listą cudownych właściwości, ale mimo to warto po niego sięgać. Głównie dlatego, że dzięki zawartym w nim związkom ma charakter zasadowy. To idealne rozwiązanie dla utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Ogórki zawierają w swoim składzie bardzo dużo wody i substancję, która niszczy witaminę C. Ten związek nazywa się askorbinazą i wbrew pozorom, łatwo można sobie z nim poradzić. Łączenie świeżego ogórka i pomidora jest przez wielu specjalistów odradzane. Ale wystarczy przed zmieszaniem z innymi warzywami zakwasić ogórka, np. octem winnym, by unieczynnić askorbinazę i zachować cenną witaminę C.

Dlaczego seler naciowy?Seler naciowy to niezwykłe warzywo. To nie tylko smaczny dodatek do sałatek i dań, ale samo zdrowie. Po pierwsze, seler naciowy wspomaga pracę układu immunologicznego i jesteśmy mniej narażeni na infekcje. Po drugie, ma bardzo mało kalorii i może być spożywany przez każdego, bez względu na stosowaną dietę. Jego indeks glikemiczny wynosi 15. Po trzecie, ma mnóstwo witamin. Bulwiasta forma selera doczekała sie wielu badań i odkryto w niej ponad 80 cennych składników. Odmiana naciowa wcale nie zostaje daleko w tyle. Po czwarte, oczyszcza organizm. Regularne spożywanie selera wspomaga usuwanie takich metabolitów jak kwas moczowy (szczególnie istotne u osób cierpiących na dnę moczanową). Po piąte... Właściwie można tak wymieniać bez końca, dlatego lepiej sięgnąć prędko po selera, bo tylko chrupiące łodygi maję te wszystkie właściwości.