Wróć do listy
 

ŚMIETANKOWO-WANILIOWE CIACHA O WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI BIAŁKA

ŚMIETANKOWO-WANILIOWE CIACHA O WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI BIAŁKA  Dzisiejszy przepis to doskonała opcja słodkiej przekąski dla aktywnych łasuchów. Ciasteczka waniliowo-śmietankowe o wysokiej zawartości białka to pomysł na „słodycze własnej roboty” z wykorzystaniem odżywki białkowej. Zawierają sporo wysokiej jakości białka, dlatego świetnie sprawdzą się po treningu! Takie ciacha to zawsze lepsza opcja niż gotowe słodycze o wysokiej zawartości cukru z często dodawanym szkodliwym tłuszczem palmowym.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na 6 porcji:
masło 100g,
jajko 1 x sztuka,
kwaśna śmietana 100g,
mąka owsiana 80g,
koncentrat białka serwatkowego o smaku waniliowym 150g,
proszek do pieczenia ½ x łyżeczka,
cynamon 1 x łyżka,
miód 2 x łyżka.

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
2. W dużej misce zmiksuj lekko roztopione masło z jajkiem i śmietaną.
3. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj aż do uformowania ciasta.
4. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, aż ciasto się uformuje, na końcu dodając stopniowo odżywkę białkową.
5. Gdy ciasto będzie zwarte, uformuj z niego płaski okrąg i powycinaj trójkątne kawałki.
6. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i piecz bułeczki przez 10-15 minut.
7. Sprawdź czy są gotowe za pomocą wykałaczki (powinna być czysta po nakłuciu bułeczki).
8. Przed spożyciem wystudź bułeczki.
9. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 325,3 kcal
Białko: 24g
Tłuszcz: 19,6g
Węglowodany: 15g