Wróć do listy
 

ŚNIADNIOWA UCZTA...

Śniadanie na świeżym powietrzu...

ŚNIADNIOWA UCZTA... Czy pamiętasz jeszcze jak smakuje śniadanie na świeżym powietrzu, na wsi gdy wokoło słyszysz tylko śpiew ptaków i szum strumyka? Jeśli nie, to najwyższy czas to zmienić! Oczywiście nie musisz wyjeżdżać z miasta, żeby poczuć jakie to przyjemne uczucie. Wystarczy, że w letni weekendowy poranek przygotujesz śniadanie dla Ciebie i bliskiej Ci osoby np. w ogrodzie czy na tarasie. Naprawdę, warto poświęcić trochę więcej czasu niż zwykle na przygotowanie tak pysznego śniadania…

Naleśniki z twarożkiem kokosowo- waniliowym z borówkami a do tego koktajl z awokado i kakao to prawdziwa uczta dla miłośników słodkich śniadań ale i zdrowy, energetyczny posiłek, który dostarczy Ci energii, tak potrzebnej o poranku! Naleśniki przygotowaliśmy na bazie maki pełnoziarnistej, która jest źródłem witamin z grupy B i błonnika. Farsz na bazie twarożku to źródło cennego białka a borówki antyoksydantów, witamin i składników mineralnych. Koktajl z awokado i kakao dostarczy Ci energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych, a kakao magnezu i przeciwutleniaczy.

Składniki na 4 porcje:
  • Twaróg naturalny kremowy 300g,
  • Jogurt naturalny gęsty 2 x łyżka,
  • Cukier 1 x łyżeczka,
  • Nasiona wanilii ¼ x łyżeczka,
  • Wiórki kokosowe 1 x łyżeczka,
  • Borówki 150g,
Koktajl czekoladowy:
  • Banan 1 x sztuka,
  • Nasiona wanilii ½ x łyżeczka,
  • Syrop z agawy 1 x łyżeczka,
  • 1 łyżka kakao,
  • Mleko migdałowe 2 x szklanka,
  • Awokado ¼ x szklanka,
Ciasto do naleśników:
  • Mąka pełnoziarnista pszenna 1 x szklanka,
  • Woda 0,7 x szklanka,
  • Jajko 1 x sztuka,
  • Mleko migdałowe 0,7 x szklanka,
  • Sól szczypta,
  • Olej kokosowy 1 x łyżeczka,
Można wykorzystać również inną mąkę np. gryczaną, kukurydziana itp.

Sposób przygotowania:1. Przygotować ciasto na naleśniki.
2. Wszystkie wymienione składniki wymieszać i zmiksować przy pomocy blendera a następnie odstawić do lodówki na 15 minut aby składniki się połączyły.
3. Na lekko natłuszczonej rozgrzanej patelni teflonowej usmażyć naleśniki na złocisty kolor.
4. W misce wymieszać serek, cukier jogurt, wanilię i wiórki kokosowe.
5. Do kremowej masy dodać umyte i osuszone borówki.
6. Naleśniki posmarować farszem i zawinąć.
7. Przygotować koktajl czekoladowy.
8. Wszystkie wymienione składniki umieścić w blenderze i zmiksować, przelać do szklanek i gotowe.
9. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 423,7 kcal
Białko: 13,5g,
Tłuszcz: 17,8g,
Węglowodany: 50,9g,