Wróć do listy
 

TATAR Z GRANATEM...

Przekonaj się do surowego mięsa...

TATAR Z GRANATEM... Wiele osób nie jest przekonana do surowego mięsa, ale dzięki regularnym badaniom wołowina jest obecnie dużo lepszej jakości niż kiedyś. Jeśli zależy Ci na porcji białka w diecie sięgaj często po tatara. Jest łatwy w przygotowaniu, nie wymaga obróbki termicznej i zawsze może na Ciebie czekać w lodowce...

Tatar, jakby się mogło wydawać, wcale nie pochodzi z kuchni tatarskiej. Jego nazwa to skrót z języka francuskiego "à la tartare" co oznacza mniej więcej podane z sosem tatarskim. Tatar w wersji z wołowiny był bardzo popularny w XIX wieku i na początku XXw. Później powstało mnóstwo wariacji tej potrawy, wykorzystując całą gamę dodatkowych składników.
Wiele osób nie jest przekonana do surowego mięsa. Ale wołowina w chwili obecnej jest dużo lepszej jakości, w dodatku regularne badania wykluczają jakąkolwiek możliwość zarażenia się chorobą pasożytniczą. Jeśli zależy Ci na porcji białka w diecie sięgaj często po tatara. Jest łatwy w przygotowaniu, nie wymaga obróbki termicznej i zawsze może na Ciebie czekać w lodowce.

Granaty? Koniecznie!Granaty od dawna są cenione za swoje właściwości. W średniowieczu były uważane za źródło długowieczności. Nie było to dalekie od prawdy, bo dziś wiemy, ze zawierają porcję antyoksydantów. Jest ich dużo więcej niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. Przeciwutleniacze pomagają unieszkodliwić wolne rodniki, zmniejszyć procesy zapalne i zapobiegać chorobom serca. Granaty to także lepszy przepływ krwi. Obniżają ciśnienie i redukują złogi w naczyniach krwionośnych. Prawdopodobnie mogą wpływać na lepsze ukrwienie mięśni, dzięki czemu treningi będą łatwiejsze i mniej męczące. Od zawsze granaty były symbolem płodności. Zmniejszają objawy PMS u kobiet i łagodzą dolegliwości związane z przekwitaniem dzięki zawartości fitoestrogenów. Na męskość wpływają podobnie jak na mięśnie, zwiększają przepływ krwi i faktycznie pomagają.