Wróć do listy
 

ZIELONE SMOOTHIES

ZIELONE SMOOTHIES
Magiczne Zielone Koktajle - spopularyzowane głównie na zachodzie, u nas również zyskują coraz szersze grono sympatyków - to nic innego jak rodzaj napoju, który przygotowuje się na bazie owoców, a przede wszystkim zielonych warzyw. Wbrew tytułowi wcale nie muszą być zielone. 


 W zależności od użytych składników mogą mieć dowolną barwę - białą, żółtą, pomarańczową czy czerwoną.  Jednak zielone mają moc wyjątkową. Zasadą ich tworzenia jest połączenie około 60 proc. świeżych (ewentualnie mrożonych) surowych owoców i 40 proc. zielonych warzyw (zazwyczaj liściastych) oraz ziół. Zmiksowany koktajl jest zdrowy, lekkostrawny, zawiera mnóstwo cennych składników pokarmowych, jest bogaty w białko i doskonale się wchłania z przewodu pokarmowego. Zielone Szejki w porównaniu do soków są kompletnym pożywieniem dzięki zawartemu w nich błonnikowi. Dodatkowo zielone warzywa są źródłem kwasu foliowego i foliantów.

Składniki Szejków     
      Najbardziej popularne to sałata, kapusta włoska, nać selera i pietruszki, szpinak, szczaw, zielone części gorczycy, mniszek lekarski, liście botwinki, jarmuż, różne kiełki, rzeżucha, wodorosty, algi, młoda trawa pszeniczna i jęczmienna, kapusta zielona i biała, kapusta pekińska, szparagi, brokuły, rukola i wszelkie dostępne owoce (najlepiej świeże). 

Zalety Szejków

      W zależności od składu dostarczają nam; chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, jak również prowitaminy A, witaminy z grupy B oraz witamin C, E i K oraz białka. Chlorofil to barwnik, dzięki któremu rośliny mają kolor zielony, jego zadaniem w roślinach jest absorbowanie światła słonecznego. Proces fotosyntezy pobudził naukowców do głębszej analizy, a w szczególności wpływu chlorofilu na zdrowie człowieka.

Zalety Chlorofilu

  • zwalcza liczne bakterie patogenne
  • zapobiega wzrostowi kamieni w nerkach
  • łagodzi bóle
  • wpływa pozytywnie na czerwone krwinki 
  • stabilizuje ciśnienie krwi i oddychanie
  • wzmacnia mięsień sercowy
  • delikatnie odwadnia
  • zwiększa odporność organizmu
  • spowalnia proces starzenia
  • przyspiesza proces gojenia ran
  • chroni przed szkodliwym promieniowaniem
  • zapobiega chorobom nowotworowym
  • reguluje transport jelitowy
  • eliminuje toksyny i metale ciężkie

      Jedną z wielkich zalet soków obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układzie pokarmowym i wydalniczym, z czym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych. Ciało oczyszczone jest sprawne, dobrze trawi, dobrze przyswaja i jest pełne energii. Zielone warzywa to naturalne źródło nie tylko chlorofilu, ale również witamin i mikroelementów; prowitaminy A (karotenu), który ma - jak wykazały badania - działanie przeciwrakowe (chroni przed chorobami nowotworowymi), witaminy C, potasu, magnezu, żelaza, wapnia etc.

 
      Proporcja owoców i warzyw 60/40 sprawia, że dominującym smakiem jest smak owocowy, a zarazem zielony warzywny smak wyrównuje słodkość dodając miły posmak. Wypicie 2 – 3 filiżanek zielonego szejka dziennie, gwarantuje, że spożywamy wystarczającą ilość zieleniny, która w stanie surowym jest często trudna do jedzenia/gryzienia ze względu na swoja budowę. 
 
Sposób  Przygotowania

      Do przygotowania odżywczych szejków bardzo dobrze sprawdzają się takie warzywa jak; sałata, kapusta włoska, jarmuż – zwłaszcza na początku eksperymentowania z zielonymi koktajlami, ponieważ mają w miarę neutralny smak. Można także sięgnąć po pietruszkę, kolendrę czy liście pokrzywy, mięty, szpinaku. Jeśli chodzi o owoce to istnieje pełna dowolność - wszystko w zależności od preferencji. Można dodać odrobinę wody bądź lodu, aby rozcieńczyć napój, jak również wykorzystać sok z wyciśniętej cytryny, doprawić cynamonem, syropem z agawy lub małą łyżeczką miodu. Należy unikać cukru. Warto dodać odrobinę oleju lnianego lub z pestek winogron czy oliwy z oliwek, ponieważ wspomoże to wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach jak witaminy A, K oraz luteiny. Wybrane składniki blendujemy i najlepiej spożywamy zaraz po przygotowaniu.

 Sposób Przechowywania

      Zielone koktajle można przechowywać do 24 godzin w lodówce w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku, jednak oczywiście najlepiej wypić je zaraz po przygotowaniu. Ważne jest to, by nie pić codziennie tych samym kombinacji warzywno-owocowych, zwłaszcza w przypadku szpinaku, który zawiera szczawiany, które spożywane w nadmiarze mogą utrudniać wchłanianie wapnia i żelaza.
      Osoby, które już wprowadziły do swojej diety green smoothies, zwracają uwagę na poprawę samopoczucia, zwiększoną dawkę energii, poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Poniżej zachęcamy do skorzystania z naszych przepisów, jak również do własnych eksperymentów z wykorzystaniem blendera.
 
Smoothie z pietruszką
- garść pietruszki
- 2 liście sałaty
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- tyle wody, by uzyskać konsystencję gęstego puszystego nektaru albo mlecznego shake'a

Smoothie ze szpinakiem
- 2 duże garści szpinaku
- 3 słodkie gruszki
- 1/2 szklanki kiełków lucerny i rzeżuchy
- 1 cytryna (sok wyciśnięty)
- 6 daktyli 
- szklanka wody
- 1/3 szklanki wiórek kokosowych

Smoothie ze szpinakiem i selerem naciowym
- garść szpinaku
- kilka liści selera naciowego
- 1 awokado
- 2 kiwi
- 1 gruszka
- 1 limonka (sok wyciśniety)

Smoothie z sałatą i miętą
- 1/2 główki sałaty
- 2 banany
- 1 małe jabłko
- garść liści mięty
- łyżeczka oleju lnianego

Smoothie z kapustą i jabłkiem
- 2 liście kapusty włoskiej (bez twardego włókna ze środka liści)
- 2 słodkie jabłka
- 1 gruszka
- łyżeczka miodu

Smoothie z kapustą i brzoskwinią
- 2 liście włoskiej kapusty (bez twardego włókna ze środka liści)
- 4 słodkie śliwki
- 2 brzoskwinie
- łyżeczka miodu

Smoothie z pokrzywą
- garść liści pokrzyw (młodych)
- 2 brzoskwinie
- 1 banan
- garść mięty
- sok z 1 limonki

Na podstawie: R.Gołębiowsk - "Zielone szejki-eliksir zdrowia czyli moc zielonych roślin", oraz E.Gnybek-Ciosek - Green Smoothies-zielone soki pełne witamin".