Wróć do listy
 

ZROZUMIEĆ BŁONNIK...

Przyjazny dla układu pokarmowego odkurzacz...

ZROZUMIEĆ BŁONNIK... Błonnik jest częścią grupy węglowodanów i znajdziemy go w mniejszym lub większym stopniu we wszystkich rodzajach zbóż, owoców, warzyw, roślin strączkowych, roślin z rodziny bobowatych i orzechów. Nasz system trawienny nie posiada enzymów koniecznych, by strawić błonnik, przez co jest on dla ludzi zupełnie niekaloryczny.


Zwierzęta, które mogą wydobyć energię z błonnika mają więcej niż jeden żołądek lub zdolność do wytwarzania wyspecjalizowanych enzymów, by mogły strawić ten problematyczny pokarm. Dla ludzi, choć nie przyczynia się do bilansu energetycznego, błonnik zapewnia szereg innych korzyści zdrowotnych.

Rodzaje błonnika... Błonnik może być klasyfikowany jako rozpuszczalny lub nierozpuszczalny w odniesieniu do jego interakcji z wodą. Ten rozpuszczalny tworzy substancję podobną do żelu, przechodząc przez układ pokarmowy i niczym sucha gąbka, wchłania płyny oraz małe, lecz znaczące ilości kwasów żółciowych, cholesterolu, tłuszczów etc. z układu pokarmowego. Błonnik rozpuszczalny znajduje się w miękkim miąższu owoców, warzyw i zbóż. 
To przyjazny dla układu trawiennego odkurzacz.

Błonnik nierozpuszczalny znajduje się w zewnętrznych łuskach zbóż, a także skórkach warzyw i owoców. Przechodzi on przez układ trawienny jak staromodna szczotka do butelek i zapewnia doskonałe szorowanie. Pomaga utrzymać układ trawienny czysty i sprawny!

Zapotrzebowanie na błonnik... Pomimo braku kalorii i składników odżywczych, błonnik oferuje szeroką gamę korzyści zdrowotnych. RDA (zalecane dzienne spożycie) na błonnik wynosi około 35g (tyle samo rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych). Twoje całkowite zapotrzebowanie na błonnik zmienia się w zależności od wieku, wagi i ilości jedzenia, które spożywasz, dlatego lepszy zakres dla spożycia błonnika to 24-35g. Jako zupełnie niekaloryczny, błonnik możesz przyjmować śmiało w górnych zakresach proponowanych ilości. Jeśli obecnie przyjmujesz go zbyt mało i w rezultacie przeczytania tego artykułu zdecydujesz się spożywać go więcej, staraj się zwiększać jego ilość stopniowo. Powinno to trwać kilka tygodni, by zminimalizować ryzyko dyskomfortu trawiennego.

Korzyści płynące z błonnika... Kontrola wagi – jak już wspomniano, błonnik nie zawiera kalorii. Oznacza to, że pokarmy zawierające dużo błonnika, takie jak pełne ziarna, owoce i warzywa są na ogół dużo mniej kaloryczne niż pokarmy ubogie w błonnik. By to zwizualizować, posłużę się przykładem jabłka i herbatnika, które zawierają po 60 kalorii. Ponieważ większość masy jabłka składa się z niekalorycznego błonnika i wody, w stosunku do cukru i tłuszczu w herbatniku, jabłko jest większe i o wiele bardziej sycące. Większość z nas bez problemu zje kilka herbatników naraz, ale czy uda ci się zjeść tyle samo jabłek?
Nasycenie się błonnikiem jest doskonałym sposobem, by zapobiec przejadaniu się. Receptory z żołądka wysyłają do mózgu sygnał o sytości, więc wiesz, kiedy przestać jeść. Droga tego sygnału może jednak trwać nawet do 30 minut, więc bądź ostrożny. Pokarmy bogate w błonnik powodują większe wypełnienie żołądka, czyli mówiąc najprościej oznacza to, że szybciej czujesz się pełny, a sygnał szybciej zostaje wysłany. Ogranicza w ten sposób jedzenie bez umiaru...